Üzenet a csillagokba – búcsú Novák Istvántól

Novák István DLA-Ybl díjas Városi Főépítész haláláról:

 

Kedves PISTÁM! Kedves BARÁTOM! Tisztelt Novák István!

Én nem búcsúzom Tőled! Egy negyvenéves földi barátság szakadt meg a bekövetkezett, váratlan eltávozásoddal. A köztünk lévő negyven éves töretlen földi barátságunk ért véget. A rendőrségi meghallgatásom után, ahol KOPPÁNY VEZÉRÜNK ISMÉTELT MEGGYALÁZÁSÁRÓL HALLGATTAK MEG, Hozzád, házadhoz a Tímár utcában vezetett az utam. Ott álltam meg és ott köszöntem el Tőled. Sötét volt, fáradt voltam, de ragyogóan csillagos volt az ég fölöttem. Könnyeimmel küszködve futottak át gondolataimon a közös munkánk, barátságunk, harcunk 40 éve. És tódultak a gondolatok, amikor 30 éve megálmodtam a Szögedi Vértót- a mi Szent Szögedi Högyünket, Kurgánunkat, Magyar Történelmi Nemzeti Emlékhelyünket-elsőként álltál mellém és mellénk a megvalósításban. Ott ástad velem, Gregor Jóskával és a szögedi néppel közösen az általunk ültetett fák gödreit.

Elsőként álltál mellém és pótolhatatlan szakmai segítségeddel álmodtuk meg A VILÁG UTCÁJA PROGRAMOT, mint a Világ Utcája Program főépítészeként, amelyet hatvannégy legmagasabb szintű Szakmai Bíráló Bizottság fogadott el, amely 1994-ben Hágában A GLOBÁL PANEL GAZDASÁGI VILÁGKONFERENCIÁN egyedüli meghívott programként képviselte Magyarországot, amelyet az akkori ( Város által megrendelt közvélemény kutatás szerint a felsorolt közel ötven várható fejlesztési program közül Szeged város népének 94%-a első helyen támogatott megvalósítani), amely program több tízezer embernek adott volna munkát Szeged város népének, a déli magyar három megyének, határon túl Temes és Arad megyének, valamint biztosíthatta volna Szeged Város régióközponti szerepét. (Ami a mai napig nem biztosított). Együtt álltunk érthetetlenül ,hogy miért akadályozták meg kétszer (Franciahögy, – Vadaspark melletti terület), a több tízmillió forint értékben általad társadalmi munkában megtervezett programunkat.

Eszembe jutott, hogy amikor Szeged Város Képviselőjeként előterjesztettelek a PRÍMA PRIMISSIMA díjra, hogyan küldtek ki az utcára a Városháza területéről a Széchényi térre, hogy ott gyűjtsem az aláírást az előterjesztésed támogatására. Emlékszem és örökké emlékezni fogok, hogyan húztuk fel veled együtt a Vértói Kurgánon 30 évvel ezelőtt a magyar és a székely nemzeti lobogót, amely most az „Európa Liget” fölött, Szeged Városának Zászlajával egyetemben, a Székelykapuk társaságában  A MAGYAR ÉLETFÁNÁL fönt a MI GOLGOTÁNKON a mai napig lobog.

Emlékszem a Veled közösen szervezett –Tisza Szállóban- 10 éven keresztül minden évben megrendezett jótékonysági ORGONA BÁLAINKRA amelyen a Szegedi II.-es Kórház újszülött osztályának hiányzó eszközeire gyűjtöttünk, ahol jelen volt és segített Pungor Ernő-akadémikus, Gyimesi Kálmán-operaéneked, az Indonéz nagykövet Asszony és még 12 ország meghívott nagykövete is, valamint a szegedi és Szeged környéki vállakozók. Lásd, www.fvszme.hu

Első voltál amikor mint képviselő gyűjtést kezdeményeztem a Bácskában,Bánátban – Szabadkán megépült ( Trianon után első magyar gimnáziumnak , ) 6500 magyar könyvet gyűjtöttünk amelyből az első 500 könyvet TE ADTAD! A többit a szögedi Nép, hogy segítsük a Szabadkai Magyar Gimnázium elindulását. Emlékszem, mikor Veled közösen „loptuk be” Csongrád megyébe MAKOVECZ IMRE építészt (akinek nem volt szabad akkor Csongrád Megye határán átlépni!) és vezettük el Makóig, Nagymágocsig. Mindig osztoztál Velem az örömben és a bánatban, de mindig kitartottál.

Földi halálod előtt egy héttel hívtál fel telefonon, és előtte egy hónappal temetted örök szerető feleséged Ildikót azzal, hogy „Emlékszel Jani? Mikor Brassóból jöttünk Veled haza és megálltunk A FOGARASI HAVASOK LÁBÁNAL, mit mondtál?! Mondtam: Nem. De benne megmaradt. Azt mondtad: Nézd a Fogarasi Havasok fölött azokat a gyönyörű fényorgonákat! – ezek szerint örül a mi EGYÖREG ISTEN ATYÁNK itt ERDÉLY Földjén!” és jöttünk haza Szögedre.

Velem együtt húztad föl itt az Egyesületünk Székháza előtt Újszegeden a Fő fasoron immáron tíz éve a SZÉKELY NEMZETI LOBOGÓT. Mindketten sírtunk. Sírtunk és bíztunk.

Kedves Novák István! Testvérem és Örök Barátom! Számomra Te nem haltál meg kértem a MI EGYÖREG ISTEN ATYÁNKAT és a magyar csillagos eget,hogy fogadja be lelködet és álmodd tovább a MAGYAR ÉPÍTÉSZETET és továbbra is segítsd rövid földi utunkon, hogy elvégezhessük a földi dolgunkat, a kijelölt utunkon. „ A MAGYAR NEMZET ÜGYÉÉRT, AMIT KÖZÖSEN ÁLMODTUNK MEG! ADJ ERŐT ASSZONYAINKNAK, LEÁNYAINKNAK, HOGY MELLETTÜNK LEGYENEK A MEGMARADÁSUNKÉRT VÍVOTT HARCBAN”

ÁLDÁS!
Apró Juhász János

Független Városi Szövetség Magyar Egyesület vezetősége, tagsága, barátai, testvérei, segítői, támogatói

Kelt: Szeged, 2013-02-14